اما موضوع اصلی صحبت یا به قولی جان کلام اساتید دانشگاهی در حضور مقام معظم رهبری چیست؟ بیایید دیدار سال گذشته را مرور کنیم، دیداری که با سخنرانی ۱۳ استاد کشور آغاز شد، اساتیدی، چون شاهین آخوندزاده (استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران)، شهاب اسفندیاری (استادیار دانشگاه هنر)، محمد جمشیدی (استادیار دانشگاه تهران)، محمدرضا جوادی یگانه (دانشیار دانشگاه تهران)، فرزاد جهانبین (استادیار دانشگاه شاهد)، دهقانی فیروزآبادی (دانشیار دانشگاه صنعتی شریف)، محمدمهدی طهرانچی (استاد دانشگاه شهید بهشتی)، پیمان صالحی (استاد دانشگاه شهید بهشتی)، سیدعباس موسویان (استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی)، کامران داوری (استاد دانشگاه فردوسی مشهد)، شاهین محمد صادقی (دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی)، جعفر اصلانی (استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران)، مریم حاج عبدالباقی (استادیار دانشگاه آزاد اسلامی) که هرکدام به سهم خود مباحثی را عنوان کردند.
در ادامه صحبتهای مهم برخی از این سخنرانان را مرور میکنیم:
محمدمهدی طهرانچی که بعنوان استاد دانشکده فیزیک دانشگاه شهیدبهشتی و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران در این دیدار حاضر شده بود، سخنرانی خود را با پرداختن به موضوع پیشرفت و توسعه علمی آغاز کرد و گفت: «بر اساس الگوی توسعه علم در دوران معاصر، پیشرفت علمی اگر با چهار رکن هستهای، فضایی و علوم سایبری برآمده از علوم و فناوری همگرا و همچنین نگاه نو فلسفی و بنیادی همراه شود، میتواند اقتدارآفرین باشد.»

هشدار نسبت به آسیبهای اجتماعی جامعه ایران
جوادی یگانه در بخشی از سخنان خود نیز گفت: «اگر چه آسیبها و مسائل اجتماعی کشور متعدد است، اما جامعه با عزم نظام، مشارکت تک تک مردم و افزایش سرمایه اجتماعی قدرت حل مسائل را دارد. سرمایه اجتماعی به سان اندوختهای است که ذرهذره ایجاد میشود و با یک ضربه از بین میرود. نباید به رضایت، امید و اعتماد مردم لطمه وارد شود. نتیجه آنکه برای کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی، نظام باید ساختارهای موجود خود را بازبینی کند.»
دیپلماسی علمی و گردشگری سلامت

دیپلماسی «ما می توانیم» است
در این دیدار چند ساعته استادان به موضوعات دیگری نیز اشاره کردند که از جمله آنها میتوان به «انتقاد از اختلافات جناحی و انکار موفقیتهای کشور»، «ضرورت توجه به پژوهش و بالابردن سهم آن در بودجه»، «انتقاد از نگاه سیاستزده به دانشگاه و تغییر رؤسای دانشگاهها پس از تغییر دولتها»، «ضرورت درس گرفتن از برجام و فهم تجربه آن»، «ابراز نگرانی از کاهش جمعیت و افزایش سن ازدواج و پیشنهاد ایجاد رشتههای دانشگاهی مرتبط با خانواده»، «ابزار نگرانی از رکود علمی در حوزه علوم فضایی»، «تأکید بر لزوم جهاد علمی با الگوگیری از تجربه موفق دفاع مقدس» و «لزوم توسعه صنعت هستهای بویژه رآکتورهای کوچک هستهای» اشاره کرد.
این موضوعات معمولا غیرمستقیم یا مسقیم در تمامی دیدارها مورد تاکید قرار گرفتند و هربار نماینده ای از دانشگاهی آنها را مطرح کرده است. فردا چهارشنبه هشتم خردادماه همزمان با ۲۳ ماه رمضان، اساتید دانشگاهها با مقام معظم رهبری دیدار خواهند کرد و باید دید هرکدام از نمایندگان جامعه دانشگاهی کدام موضوع یا موضوعات روز را مطرح میکنند و چه پیشنهاداتی برای این جلسه و دیدار عاشقان ولایت ترتیب دادهاند.